Na cesto:
1 vajce
300 g hladkej múky na krehké pečivo
170 g mäkkého masla
90 g práškového cukru
70 g mletých mandlí
Ingrediencie na vanilkový krém:
500 ml plnotučného mlieka
1 tobolka vanilky
6 žĺtkov
100 g krupicového cukru
4 PL kukuričného škrobu
50 g masla
Vyskúšajte tento recept na vynikajúce košíčky plnené vanilkovým krémom, ktoré sú perfektnou voľbou pre rôzne slávnostné príležitosti, ako sú Vianoce alebo oslavy. Recept je variabilný a umožňuje vám experimentovať s ingredienciami podľa vašich preferencií. Ako ozdobu môžete pridať ovocie, čokoládu alebo orechy. Užite si pečenie plnených košíčkov a nech vám chutia!
Zo všetkých surovín vypracujte klasické linecké cesto. Pre ešte hladšiu štruktúru môžete vykonať aj fresáž – rozdrobenie masla v ceste dlaňou. Cesto zabaľte do fólie a uložte najmenej na hodinu do chladničky.
Pripravte si formičky na pečenie košíčkov. Vymastite každú maslom. Odoberajte vždy asi oriešok cesta a celú formičku ním vyplňte. Každý potom prepichnite vidličkou, aby sa cesto nevydulo počas pečenia. Košíčky pečte na 180 °C asi 15 minút.
Upečené nechajte úplne vychladnúť, potom košíčky opatrne vyklepnite z formičiek a dajte na mriežku.
Pripravte si vanilkový krém. V rajnici zahrejte mlieko so semienkami tobolky vanilky a pomaly priveďte do varu – opatrne, stále ho sledujte. V miske bokom premiešajte žĺtky, škrob a cukor. Túto žĺtkovú zmes pomaly zašľahávajte do mlieka. Miešajte, kým nezhustne. Potom preceďte do misky, tú prikryte fóliou a nechajte krém úplne vychladnúť. Nakoniec doň zašľahajte mäkké maslo a vytvorte hladký krém.
Košíčky plňte krémom a zdobte podľa chuti čerstvým ovocím, orieškami, kúskami čokolády alebo čokoládovou polevou.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.