Niečo ozdobné na veľkonočné maškrtenie? Tieto sušienky to spĺňajú perfektne. Sú pekne maslové, krehké a voňajú po vanilke. A nebojte sa – aj tú trošku ozdobovania zvládnete!;)
1) Všetky suroviny dajte do misy a postupne vypracujte pekné súdržné cesto. Najprv rozdrobte kocky masla na mrvenicu, potom prehneťte rukami. Cesto nehneťte príliš dlho. Stačí len toľko, aby boli suroviny (a hlavne maslo) spojené. Hotové cesto zabaľte do fólie a dajte odležať do chladničky (stačí na hodinu, ale pokojne aj cez noc).
2) Bielky dajte do misy a pridajte citrónovú šťavu. Metlou na sneh len chvíľu prešľahajte. Pridajte cukor a pri nízkej rýchlosti pomaly premiešajte. Správnu konzistenciu upravte buď pridaním cukru navyše alebo, naopak, zriedením polevy citrónovou šťavou. Pokiaľ budete používať farby, rozdeľte si polevu do misiek. Prikvapnite pár kvapiek farby a dôkladne rozmiešajte.
3) Odležané cesto nechajte chvíľu zmäknúť pri izbovej teplote a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte valčekom na plát hrubý asi 3 až 5 mm. Z cesta vykrajujte pomocou vykrajovačky jednotlivé tvary
4) Vykrojené tvary rozložte na plech s miernymi rozostupmi a dajte piecť do rúry rozohriatej na 160 °C. Cesto je tenké, tak je potrebné ho strážiť. Pečte doružova asi 10 až 15 minút.
5) Hotové sušienky nechajte celkom vychladnúť. Potom najprv naneste podkladovú vrstvu polevy. Nechajte aspoň 30 minút zaschnúť a pokračujte zdobiacou pomôckou v kreslení vzorov.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.