170 g hladkej múky na kysnuté cestá
100 g mäkkého masla
70 g trstinového cukru
1 žĺtok
1 čajová lyžička citrónovej kôry
1 čajová lyžička vanilkovej esencie
8 g prášku do pečiva
Na náplň:
3 veľké zrelé broskyne pokrájané na centimetrové mesiačiky
1 čajová lyžička škorice
1 a ½ lyžice škrobu
1 a ½ lyžice vanilkového cukru
Na dokončenie:
1 vyšľahané vajce
hrubý trstinový cukor
Najprv si predhrejte rúru na 180 °C.
Zmiešajte múku, žĺtok, prášok do pečiva a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky, postupne ho pridávajte do múky s cukrom a hneťte cesto. Keď je cesto hotové, odložte ho na 10 minút do chladničky.
Cesto najlepšie vyvaľkáte mramorovým valčekom, ktorý ho bude chladiť. Ak však taký nemáte, vôbec nič sa nedeje. Pomôže vám papier na pečenie. Najlepšie je dať ho zospodu aj navrch, bude sa vám aj ľahšie prenášať na plech. Vyvaľkajte do kruhu, môžete si cesto rozdeliť aj na niekoľko menších koláčikov ako my.
Do stredu poukladajte broskyne, ktoré ste si premiešali s korením, cukrom a škrobom. Okraje cesta postupne prehnite. Dôkladne ich potrite vajcom s trochou vody (pomôže to udržať vnútri náplň) a ozdobte trstinovým cukrom. Pečte 30 až 45 minút, kým galetka nezozlatne. Ak sa zhora pečie rýchlo, zakryte ju alobalom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.