Celozrnný ražný chlieb

Ingrediencie

Ingrediencie na ražný rozkvas:

170 g celozrnnej ražnej múky (jemne mletá)

170 g vody

30 g ražného kvasu

 

Ingrediencie na cesto:

360 g celozrnnej ražnej múky (jemne mletá)

340 g ražného kvasu

320 g vody

50 g celých obilných zŕn (raž, špalda, pšenica)

50 g vločiek (ovsené, ražné)

50 g semienok (slnečnicové)

30 g tmavého ražného sladu

15 g soli

maslo na potretie formy

Použitá múka

Postup

Zhruba 12 až 16 hodín pred pečením (teda hneď ráno alebo, naopak, večer) si pripravte rozkvas. Do misy dajte ražný kvas, ražnú múku a vodu. Premiešajte, aby sa suroviny spojili. Zakryte a nechajte kysnúť 12 až 16 hodín pri izbovej teplote.

Obilné zrná dajte do rajnice, zalejte vodou a uvarte na zhryz. Stačí približne 10 až 15 minút a záleží na type obilia. Zlejte a nechajte v cedidle odkvapkať.

Len čo máte pripravený rozkvas, môžete sa pustiť do výroby cesta. Do misy dajte pripravený ražný rozkvas (nezabudnite si kúsok odobrať a uschovať), vodu, múku, predvarené obilné zrná, vločky, semienka, slad a soľ. Cesto premiešajte, aby sa suroviny spojili. Nemiešajte zbytočne dlho – stačí, keď bude všetko pekne rozmiešané.

Formu na chlieb vymažte maslom. Potom do nej postupne preložte všetko cesto z misy. Navlhčenou dlaňou alebo stierkou cesto zarovnajte a pekne utlačte. Cesto by malo dosahovať asi 2 cm pod okraj. Zasypte semienkami, vločkami alebo hrubou krupicou. Zakryte a nechajte kynúť 2 až 3 hodiny.

Vykysnuté cesto zväčší svoj objem a na povrchu uvidíte praskliny. Asi pol hodiny pred koncom kysnutia rozohrejte rúru na 250 °C. Vložte do nej formu s cestom a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu na 220 °C a pečte ďalej na celkový čas pečenia 45 minút. Potom chlieb vo forme opatrne vyberte a samotný bochník nechajte voľne dopiecť ďalších 10 až 15 minút. Chlieb je hotový, keď v strede dosiahne vnútornú teplotu 97 °C.

Pozor, teraz to najdôležitejšie! Upečený chlieb dajte na mriežku a nechajte celkom vychladnúť. Pokojne tomu pár hodín dajte a nebuďte netrpezliví. Chlieb si pekne sadne, na reze sa nebude lepiť a bude sa vám ľahšie krájať. Užívajte si!

Tipy

Kde kúpiť slad? Najbližšie je asi Sladenka – jačmenný slad, ktorý kúpite v zdravých výživách. Použiť však môžete aj melasu alebo obyčajný med.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Veľká vianočná súťaž Súťažiť!
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.